OCD – טיפול בהפרעה טורדנית כפייתית

מי לא יצא מביתו לעבודה, לטיול עם המשפחה, לסיבוב עם הכלב ופתאום, בלי שום סיבה נראית לעין, החל לחשוב שמא שכח לכבות את הגז, לנעול את דלת הכניסה או לסגור את ברז המים במקלחת?

עבור רובנו, מדובר על מחשבה שבאה והולכת בתוך שניות ספורות ולאחר שהחלטנו לגבי התשובה או לגבי פיתרון אפשרי למצב החדש. עבור אלו הסובלים מ-OCD (הפרעה טורדנית כפייתית), מדובר על מצב שבו הספק אינו חדל לרגע, חוסר הוודאות לא נותן מנוח והחשש גורם לכאב פיזי של ממש.

שום נימוק הגיוני, וגם לא בדיקות חוזרות ונשנות, לא יגרמו לבעלי הפרעה טורדנית כפייתית לחדול מלחזור ולבדוק את הגז, החשמל, המים או פתחי הכניסה לבית. כל בדיקה תספק רגיעה לזמן קצר בלבד, ועם התדרדרות המחלה יבלה הסובל חלק ניכר מזמנו בבדיקות חוזרות או בפעילויות אחרות, שנועדו להרגיע את החרדה שהוא בעצמו יודע שאין לה כל בסיס מציאותי.

במקרים הקשים ביותר חיי האדם הסובל מטורדנות כפייתית עלולים להתנהל בעיקר סביב המחשבות הטורדניות והפעולות הכפייתיות וכל השאר יידחק הצידה.

הפרעת OCD היא הפרעה מסוג הפרעת חרדה המאופיינת באובססיביות של מחשבות טורדניות שאי אפשר להתחמק מהן ובקומפולסיביות של התנהגויות כפייתיות שאי אפשר לשלוט עליהן.

ההפרעה הכפייתית (OCD) מתחילה, לרוב, כמחלה גופנית הגורמת לחסר בסרוטונין, אנזים כימי שמשחק תפקיד מרכזי בתחושות וברגשות הקשורים ל"מצב רוח" וחשוב במניעת מצבי דיכאון. היא יכולה להופיע אצל ילדים כחלק ממחלת טורט, היא שלב התפתחותי נורמטיבי בגילאים 7-10 (משחק קלאס, והליכה לפי קווים, מסלול הליכה מסוים ועוד). לרוב התופעה חולפת וחוזרת שוב בגיל ההתבגרות או לאחר שינויים גופנים או רגשיים (לדוגמא בהריון).

הפרעה טורדנית כפייתית – הסימפטומים העיקריים של OCD

מאפיינים עיקריים של הלוקים בהפרעה מסוג או סי די הם התנהגויות כפייתיות, אובססיביות, שיכולות לנוע בין חוסר היגיון לבין סכנה בריאותית או בטיחותית של ממש, והן נעשות בצורה ריטואלית, טקסית.
האובססיות מובילות את הסובל מ- OCD לבצע התנהגויות המכונות "קומפולסיביות", באמצעותן הוא מנסה לדכא את האובססיות. התנהגויות קומפולסיביות הן פעולות פיזיות ומנטאליות שאינן קשורות, בהכרח, למחשבות הטורדניות, אך מסייעות למבצע אותן להירגע ולהאמין, שבאמצעות ביצוען נמנע אסון.

אובססיות אופייניות הן רחצה חוזרת ונשנית של הידיים או של הגוף, ניקוי עודף, ספירה חוזרת, בדיקה ונגיעה חוזרת במקומות מסוימים, בקשת אישור מאחרים (בקשר לביצוע ההתנהגות הכפייתית), סידור וארגון חוזר של חפצים ללא צורך הנראה לעין. ההפרעה יכולה להתבטא גם בהימנעות כפייתית מהתנהגות (כמו הימנעות מרחצה במשך שבועות מטעמים לא הגיוניים).

בכדי לענות על השאלה “האם אני סובל מהפרעת אובססיביות קומפולסיביות?” יש לברר תחילה האם אני עומד בקריטריון הראשון לאבחון OCD – קיומן של אובססיות והתנהגויות קומפולסיביות.

אדם הסובל מהפרעה טורדנית כפייתית יכול לחוות מספר רב או מצומצם של מחשבות טורדניות וכן לבצע מספר רב או מצומצם של התנהגויות כפייתיות. סוגי המחשבות וההתנהגויות הכפייתיות יכולים להשתנות במהלך המחלה. הם גם יכולים להיות קשורים במאפיינים חברתיים ותרבותיים של הקבוצה לה משתייך אותו אדם.

אפשרויות טיפול ב-OCD

כמו במרבית ההפרעות הנפשיות מסוג חרדה או פוביה, הטיפול האופטימאלי בהפרעה טורדנית כפייתית הוא טיפול משולב של טיפול תרופתי, טיפול התנהגותי והתערבות משפחתית.

אחת התרופות שהתגלתה כיעילה במיוחד בטיפול בהפרעה כפייתית, מצליחה להרגיע מחשבות טורדניות ויש לה גם השפעה ממתנת על הנטייה לבצע התנהגויות כפייתיות.

חסרונה של תרופה זו בריבוי היחסי של תופעות הלוואי שהיא גורמת ולכן, גם במקרה הזה, מומלץ שלא ליטול תרופות מבלי להיוועץ בפסיכיאטר המתמחה בטיפול ב-OCD. רציפות הטיפול היא משמעותית ביותר והתמיכה המשפחתית היא משמעותית לא פחות להצלחת התהליך ולהחלמת המטופל.