גמילה מאלכוהול

גמילה מאלכוהול - אדם מסמן לא לבקבוק בירהכבכל הפרעה פסיכיאטרית, הטיפול בתלות באלכוהול הוא ביולוגי, פסיכולוגי וחברתי. מודל טיפולי של גמילה מאלכוהול מקיף מתייחס למכלול הגורמים מהתחומים השונים אשר משתלבים יחדיו ויוצרים את בעיית ההתמכרות. ההתערבות הטיפולית נעשית ברמה אישית, קבוצתית ומערכתית. גמילה מאלכוהול נעשית באמצעות שילוב של שיחות פרטניות, קבוצות תמיכה, התערבות טיפולית במשפחה וסיוע סוציאלי בקהילה.

האסטרטגיה הטיפולית שתיבחר לצורך הגמילה תיבנה תוך התחשבות במאפיינים ובמידת המוכנות של המטופל. לכן, למרות שהמטרה הסופית היא התנזרות מוחלטת מאלכוהול, ייתכן ובשלבי גמילה הראשונים, היעד שיוגדר יהיה הפחתה משמעותית בצריכת האלכוהול.

יש לקחת בחשבון כי שינוי בהרגלי השתייה ואורח חיים שאינו כולל צריכת אלכוהול הינו תהליך מתמשך. מומלץ לשתף את המשפחה והחברים בתהליך ובמטרות שהוצבו, כדי שיוכלו להציע תמיכה ועזרה.

אמצעי היכול לסייע בתהליך של גמילה מאלכוהול הוא הימנעות מגורמים המעוררים את הרצון לשתות

יש לשנות הרגלים אשר מקושרים עם צריכת אלכוהול.

  • מומלץ להרחיק בקבוקי אלכוהול מהבית כדי שלא יהיו נגישים.
  • להימנע מבילויים במקומות בהם מוגשים משקאות אלכוהוליים.
  • במידה והחברים ובני המשפחה נוהגים גם הם לשתות משקאות אלכוהוליים באופן תדיר, מומלץ להימנע או לפחות להגביל את הבילוי עימם במידה והם מתכוונים לצרוך אלכוהול.

כמו כן מומלץ להיחשף לתחביבים חדשים, כך שבהדרגה ייבנו הרגלים חדשים אשר אינם כוללים צריכת אלכוהול.

אמצעי נוסף לגמילה מאלכוהול שהוכח כיעיל כחלק מתהליך הטיפול הוא שימוש בתרופות מאושרות, בעיקר בשילוב עם תמיכה התנהגותית. התרופות יכולות לסייע להיגמל מאלכוהול או לסייע לאדם שהפסיק לצרוך אלכוהול וסובל מתסמיני גמילה לשמר את ההתנזרות מאלכוהול.

יש לשקול בחיוב להיעזר בתרופות בעיקר, כאשר למטופל היו ניסיונות כושלים של גמילה מאלכוהול בעבר, באמצעות טיפולים פסיכולוגיים, אשר לא כללו שילוב של תרופות.

המטרה של שילוב טיפול תרופתי בתהליך הטיפול, ההתנזרות והגמילה מאלכוהול היא להשיב את האיזון בין תהליכי חמצון ועיכוב במסלולים נוירונליים (תאי מוח), אשר שונו בעקבות הצריכה הממושכת או לסייע בשיכוך תסמיני הגמילה וההשתוקקות לאלכוהול.

יעד אפשרי נוסף לטיפול התרופתי הוא האזורים האחראיים במוח לתגמול וחיזוקים, כך שהטיפול התרופתי יעזור לנרמל (להחזיר לנורמה, למצב תקין) את האדפטציה/ שינויים והתאמה במוח, שנגרמו בעקבות השימוש הקבוע באלכוהול, או ליצור תגובה פיזיולוגית שלילית לאלכוהול, אשר תסווה את החיזוק שצריכתו מקנה לאדם הסובל מהפרעת שימוש באלכוהול.

קיים סיכוי גבוה שהאדם יחזור לשתות אלכוהול בעיקר במשך תקופה של חצי שנה עד שנה הראשונים של הגמילה. לפיכך היעזרות בטיפול תרופתי למומלצת לפחות בשנה ראשונה של ההתנזרות מאלכוהול.

כאשר מחליטים על הפסקת השימוש בטיפול תרופתי יש להגביר את תדירות המעקב במטופל. במידה והמטופל יחזור לצרוך אלכוהול בתקופה זו, ייתכן ויהיה צורך בהמשכת הטיפול התרופתי.

קיים כיום מגוון אפשרי רחב של תרופות לטיפול בתלות לאלכוהול, ולא מדובר רק בטיפול בתסמונת הגמילה אלא בטיפול מלווה בשלב השיקום. חלק מהתרופות אינן קיימות בארץ.

תרופות לגמילה מאלכוהול

  • דיסולפיראם (Disulfiram) תרופה המוכרת כ-אנטאביוס גורמת לשיבוש בחילוף החומרים של אלכוהול, שהוא חומר רעיל הגורם לתופעות לוואי רבות. התרופה אינה משווקת בארץ, אך ניתן ליבאה באופן פרטי בעזרת מרשם פסיכיאטר מומחה.
  • אקמפרוסט Acamprosate) – התרופה מסייעת בתהליך הגמילה מאלכוהול ובשיכוך תסמיני הגמילה בעת ההתנזרות מאלכוהול, והיא נחשבת לבטיחותית לשימוש מבחינת תופעות לוואי. התרופה עוזרת להחזרת איזון של מסלולים מוחיים אשר יוצאים מאיזון בעקבות צריכה ממושכת של משקאות אלכוהוליים. התרופה מדמה הפועלות נוירוטרנסמיטרים במוח. גם תרופה זו אינה משווקת בארץ, וניתנת ליבוא אישי באמצעות מרשם מפסיכיאטר מומחה.
  • נלטרוקסן (Naltrexone) התרופה נמצאת בבתי מרקחת בודדים בארץ – מסייעת להפחתת ההשתוקקות לאלכוהול. משוער כי היא פועלת על מערכת התגמול והחיזוק בעקבות צריכת אלכוהול.
  • סלינקרו – החומר הפעיל נלמפן (Nalmefen) התרופה פועלת על רצפטורים הקרויים "קולטנים אופיאטיים" במוח. התרופה חוסמת את הקולטנים הללו ובכך מפחיתה את הדחף לשתיית אלכוהול מוגברת. היא משפיעה על מערכת ההנאה ופרס, ומונעת את ההנאה משתיית האלכוהול וכך מורידה את הרצון והחשק שלנו לחזור לאותה חוויה.

טיפולים יעילים פסיכולוגיים ותומכים אחרים בגמילה מאלכוהול

הגמילה הפיזית מאלכוהול היא השלב הראשוני. הכרחיים הם שלביי ההמשך ובניית תהליך כדי לא לחזור להתמכרות. לרוב הטיפול התרופתי הינו לזמן מוגבל ולכן אדם שסובל מתלות או התמכרות לאלכוהול זקוק לטיפול אישי-פרטני, תמיכתי, קבוצתי ולעתים גם נזקק לטיפול משפחתי-זוגי.

הטיפולים הפסיכוסוציאליים היעילים ביותר ע"פ כל המחקרים שנעשו בתחום הינם:

  1. טיפול התנהגותי קוגניטיבי אישי או קבוצתי
  2. טיפול בגישה מוטיבציונלית (MOTIVATIONAL INTERVIEWING & THERAPY)
  3. הדרכת משפחה ו/או בני זוג בנושאי גמילה מאלכוהול
  4. טיפול קבוצתי כולל AA (אלכוהוליסטים אנונימיים) כחלק משיטת שניים עשר הצעדים.

לסיכום:

הפסקת השתייה והגמילה מהאלכוהול הינם רק תחילת התהליך. שלב הגמילה מלווה לרוב בתופעות גופניות ולכן חשוב ביותר לספק טיפולים תומכים לשם גמילה מוצלח.

ברוב המקרים גמילה מאלכוהול דורשת טיפול תרופתי, המותאם לצרכיו הייחודיים של המטופל, כולל לביטויים הקליניים של מחלתו, ולשלב בו הוא נמצא בכל זמן נתון לאורך התהליך.

 


 

» קרא עוד על: התמכרות לאלכוהול