דיכאון

איחור בהגשת פרויקט בעבודה, ציון נמוך במבחן, כישלון בטסט, יום רע שעובר על הילדים בבית הספר, כל אלו יכולים להביא אותנו לחוש תחושות של דכדוך, עצבות ואפילו דיכאון, אך, וזהו הבדל חשוב – לא כל דיכאון הוא דיכאון המחייב התייחסות קלינית ורפואית.

פעמים רבות, בעיקר לאחר שיחה טובה, ארוחה ושינה נינוחה, אנו חוזרים לעצמנו ומתחילים יום חדש עם אנרגיות חיוביות וחזקות. דיכאון, ברמה הקלינית והנפשית, היא תופעה נפוצה יחסית שמאופיינת במצב רוח מדוכדך לאורך זמן, אובדן של עניין והנאה בדברים, תחושות של אשמה ודימוי עצמי נמוך, הפרעות בשינה ובתיאבון, תחושת אנרגיה מוחלשת, ריכוז נמוך ועוד סימפטומים קיצוניים עליהם נדון בהמשך.

לפרוק את הדיכאון בשיחהתופעת הדיכאון היא מהנפוצות ביותר בעולם המערבי, ובכלל, והאומדנים מדברים על מאות אלפי אנשים הלוקים בסוגים ובעוצמות שונות של דיכאון, אם כי, אפשר להניח שמדובר על מספרים גבוהים בהרבה מאלו המדווחים. הדיכאון גורם לחוסר יכולת לתפקד מבחינה פיזית ונפשית ובמצבו הקיצוני ביותר – דיכאון יכול להוביל לאובדנות ולחוסר חשק להמשיך ולחיות, אך, בניגוד להרבה מאוד הפרעות נפשיות אחרות, האבחון שלו אמין, מהיר וכך גם היכולת לטפל בו בצורה יעילה ואפקטיבית.

הדיכאון מאפיין את כל הגילאים, אבל קיימת רגישות גבוהה יותר לדיכאון בגילאים המבוגרים. בארה"ב לבדה ישנם כיום כ-6 מיליון קשישים הסובלים מדיכאון ורק כ-10% מהם מקבלים טיפול נגד דיכאון. הדיכאון הינו גורם מוביל באי תפקוד של אנשים על פני זמן ולמעשה מהווה כיום הגורם הרביעי בחשיבותו בעולם הרפואה בגרימת אי תפקוד, והשני בחשיבותו בגילאים הצעירים של 15-44 שנים. כ-16% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת מדיכאון לפחות פעם אחת לאורך החיים. ארגון הבריאות העולמי מעריך שעד שנת 2020 הוא יהפוך לגורם השני בחומרתו בכלל האוכלוסייה אחרי מחלות הלב, ועד 2030 למחלה החמורה ביותר לאנושות. בנוסף לנזק הפיזי והנפשי, גם הנזק הכלכלי לפרט, לארגונים ולחברה בעקבות דיכאון הוא עצום. בארצות הברית לבדה מוערך הנזק לארגונים בשל דיכאון של עובדים בכ-43 מיליארד דולר בשנה, בישראל הנזק הוא כשלושה מיליארד שקל בשנה.

סימפטומים של דיכאון

לפי ספר האבחנות של ארגון הבריאות העולמי, הפרעת דיכאון מלווה במצב רוח ירוד ובהפחתת פעילות, אנרגיה והנאה שהיו קודם תקינים. אליהם מצטרפים סימפטומים נוספים כמו ירידה בריכוז ובקשב, ירידה בהערכה ובביטחון העצמי, חשיבה שלילית ופסימית, הפרעות בתיאבון ובשינה וכדומה (לא כולם מופיעים). לפי ספר האבחנות האמריקאי DSM (של ארגון הפסיכיאטריה האמריקאי) מקובל לבחון האם קיימים לפחות חמישה סימפטומים מהרשימה שלהלן במשך שבועיים רצופים שלא הופיעו קודם לכן. לפחות אחד מהסימפטומים צריך להיות סעיף 1 או 2 אשר גורמים סבל או פגיעה בתפקוד החברתי, התעסוקתי, או בתפקוד חשוב אחר.

  1. מצב רוח מדוכדך רוב היום, כמעט כל יום (אצל מתבגרים וילדים יכול לבוא בביטוי במצב רוח רגזני).
  2. הפחתה משמעותית בעניין והנאה בכל או כמעט בכל הפעילויות השגרתיות לאורך רוב שעות היום.
  3. הפחתה משמעותית במשקל ללא עשיית דיאטה או הפחתה או הגברה של תיאבון המתרחשת כמעט כל יום.
  4. פגיעה בשינה – הפחתה או הגברה משמעותית של זמן השינה המתרחשת כמעט כל יום.
  5. אי שקט מוטורי או פסיביות וכבדות מוטורית.
  6. לאות או אובדן אנרגיה.
  7. תחושות חוסר ערך או אשמה.
  8. פגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז והקשב או הססנות מוגברת בקבלת החלטות.
  9. מחשבות חוזרות ונשנות על מוות (או פחד ממוות) או מחשבות אובדניות (עם או בלי תוכנית פעולה), או ניסיונות אובדניים.

הטיפול המקובל כנגד דיכאון הוא טיפול פסיכולוגי המתבסס על פסיכותרפיה וטיפול תרופתי הניתן על ידי פסיכיאטר מוסמך, ולמרות שהיום גם רופאי משפחה יכולים לספק תרופות אנטי דיכאוניות, מומלץ להיוועץ בפסיכיאטר מומחה לפני צריכת תרופות אלו.

 

nrg בריאות – רפואה | 08.02.2009
קסדה בראש טוב: גירוי מוחי נגד דיכאון